Tudatos Álmodás Lépésről – Lépésre

Miért álmodunk?

Blogposzt borítókép a tudatos álmodás lépésről-lépésre cikkhez, sárga háttérrel

Minden ember álmodik, méghozzá minden ember minden éjjel álmodik, ezért igen nagy jelentősége van az alvásnak és az álmodásnak az életünkben. Napunk egyharmadát (8óra alvás mellett) ez teszi ki. Életünk során kb. 25 évet töltünk alvással, szóval szerintem egyetértünk abban, hogy érdemes foglalkozni életünknek ezen területével. Tudatosítani az álmok fontosságát és tudatos álmodás segítségével megérteni, hogy mi zajlik bennünk, és épülni a tapasztalatokból.

Miért Álmodunk?

Jogosan hangzik el a kérdés, hogy miért álmodunk. Méghozzá ilyen sokat. Miért kap ekkora szerepet az életünkben? Mi a célja? Mi a funkciója?

Számos teória és kutatás foglalkozott ezzel a témával, amikből több funkciójára is fény derült már az álmoknak.

Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül:

– Segíti a napközben megszerzett információ feldolgozását, raktározását és szelektálását
– Pszichoterápiás hatású, segít feldolgozni a jelentősebb életeseményeket, azáltal, hogy az álmodó biztonságos környezetben szembesülhet újra az átélt események érzelmeivel és körülményeivel
– Fejleszti a hosszútávú memóriát, ilyenkor raktározódnak el az emlékeink

Sigmund Freud neurológus és pszichiáter hívta fel először a tudomány figyelmét arra, hogy az álmok jelentéssel bírnak. Azóta pedig számtalan tanulmány jelent meg az álomkutatás területén a neuropszichológiában.

Egy kutatás során például a résztvevőket felébresztették az alvásuk REM szakaszba lépése előtt (az alvási fázisokról lejjebb lesz szó részletesebben), ezzel megvonva tőlük az álmokat, viszont a 8 óra alvást rendesen megkapták. A kutatás eredménye az lett, hogy a résztvevők ugyanolyan tüneteket tapasztaltak, mintha alvásmegvonáson mentek volna keresztül. Szorongást, depressziót, dekoncentráltságot illetve még hallucinációkat is tapasztaltak a résztvevők az álomélmények hiányában.

A konklúzió tehát, hogy szükségünk van az álmokra, de nagyon érdekes, hogy a mai napig nem született egybehangzó tudományos konszenzus arra az egyszerű kérdésre vonatkozóan, hogy mégis „miért álmodunk?”.

Az álmok sajátosságai

Az álmok általában vizuális formában jelennek meg, érzelmekkel és gondolatokkal összekapcsolva. Megjelennek bennük a fizikális érzékelések is, mint hallás, szaglás, tapintás, ízlelés, hőérzékelés. Egészen elképesztő az emberi elme, hiszen ennek következtében az álomvilágot ugyanolyan részletességgel érzékelheted, mint a valóságot.

Néhány érdekesség az álmokról:

– Egy éjszaka folyamán átlagosan 3-6 álmunk van
– Álmaink 95%-át elfelejtjük, miután kikeltünk az ágyból
– Hosszúságuk 5-60 perc között van
– Az állatok is álmodnak
– Vannak olyan álmok, amik kultúrától függetlenül, világszerte jelen vannak. Pl.: repülés, zuhanás, bénultság, más emberek előtt meztelenek vagyunk, nem tudunk kiabálni, nem tudunk futni
– Általában egyes szám első személyben álmodunk, ritkán nézzük magunkat kívülről
– Az agyunk logikus gondolkodásért felelős része álom közben nem aktív, ezért meg sem kérdőjelezzük a furcsa és logikátlan eseményeket

Mi az a Tudatos Álmodás?

Történt már veled olyan, hogy álmodtál valamit, és közben rájöttél, hogy ez egy álom? Ezt nevezzük tudatos álmodásnak. Amikor álmodban felismered, hogy éppen álmodsz, tisztába kerülsz a tudatállapotoddal, és képes vagy befolyásolni (jártasságtól függően) az álom bármely elemét.

A tudatos álmodás egy képesség, amikor álmodban képes vagy felismerni, hogy éppen álmodsz. Ez pedig a lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg előtted. Képes vagy irányítani az álmod, hozzáférsz a tudatalattidhoz és egy végtelen belső utazás veszi kezdetét számodra. Nem utolsó sorban pedig hasznosítani tudod, az életed folyamán nagyjából 25 év alvással töltött időt.

Sokak számára ez az első élmény gyakran ijesztő, hiszen hirtelen ott találják magukat egy világban, ami hasonlóan komplex, valósághű, és mindenre kiterjedő, mint a való világunk, és ilyenkor sokszor az első reakció az, hogy fel akarnak ébredni, mert nem tudják mihez kezdjenek magukkal, vagy, hogy hogyan fognak felébredni.

Viszont ha felkészülten érkezel egy tudatos álomba, tudod, hogy mire számíthatsz, akkor szinte leírhatatlan az az élmény, amikor ráébredsz, hogy minden, ami körülvesz téged, az csak egy álom, csak a fejedben létezik. Ott találod magad egy világban, ami legalább annyira részletes, összetett és valósághű, mint a világ, amit ébren tapasztalsz, és megtehetsz benne BÁRMIT.

Mire jó, ha erre képes vagy?

Mára már kutatások is igazolják, hogy a rendszeres tudatos álmodás növeli a kreativitást, az önbizalmat és csökkenti a stresszt. Emellett pedig megismerheted a teljes belső világodat, a tudatalattidat, önmagadat, a lehető legextrémebb dolgokat próbálhatod ki, élheted át. A tudatos álmodás egy végtelen belső utazást rejt magában.

Abból kifolyólag, hogy bármit megtehetsz tudatos álmodás közben, számos funkciója és alkalmazása lehet. Például terápiás célokra is használják. Hozzáférsz a tudatalattid tartalmaihoz. Múltbéli traumák emlékképeinek felidézésével segítheted a feldolgozásukat, beszélgethetsz a saját tudatoddal, önmagaddal, ami az önismeret legmagasabb szintjeire juttathat el. Gyakorolhatsz képességeket, mint például nyilvános beszéd, sport, kreatív alkotás. A felhasználás módjai gyakorlatilag végtelenek.

Nade hogyan lehet tudatosan álmodni? Bárki el tudja érni?

A jó hír az, hogy igen! Minden ember képes a tudatos álmodásra! A tudatos álmodás ugyan olyan képesség, mint a biciklizés, vagy a vezetés. Mindössze gyakorlásra és elköteleződésre van szükség hozzá.

Érdekesség, hogy vannak olyan emberek, akik „természetes tudatos álmodók”, tehát alap esetben is így álmodnak, de ez az embereknek nagyon kis százalékát teszi ki, szóval ők elég szerencsésnek mondhatják magukat.

Nézzük akkor milyen lépések szükségesek a tudatos álmodás eléréséhez!

A Tudatos Álmodás Lépései:

1. Lépés: Alvási rendszer kialakítása

A tudatos álmodás egyik alapköve, hogy egy rendszer szerint alszunk. Tehát minden nap kb ugyanakkor fekszünk le aludni és ugyanakkor kelünk fel reggel. Ez egyéb tudatos álmodástól független élettani hatások mellett azért fontos, mert így beáll egy ritmusa az alvásunknak, és az álmaink megjelenésének. Ennek köszönhetően pedig tudni fogjuk, hogy az alvásunk melyik szakaszában (pontosan hány órakor) álmodunk.

Az alvásunk 90-110 perces ciklusokból épül fel.

Grafikon az alvás különböző fázisairól, és folyamatáról

Az álmok az alvás REM (Rapid Eye Movement) szakaszában jelennek meg. Éjszakánként átlagosan 4-6 alkalommal lépünk be a REM fázisba. A REM fázis időtartama 5-60 perc között van. Ez az időtartam alvási ciklusonként egyre hosszabb, ami azt jelenti, hogy a hajnali órákban vannak a leghosszabb álmaink és általában ezekre is emlékszünk a legjobban.

Ha sikerült kialakítanunk egy bevált alvási rendszert, akkor elkezdhetünk foglalkozni a következő lépéssel.

2. Lépés: Emlékezés fejlesztése – Álomnapló

Mivel alap esetben álmaink 95%-át elfelejtjük, ezért az emlékezésre való képességünk fejlesztése az első lépések között kell, hogy legyen, hiszen emlékezni is szeretnénk a tudatos álmainkra.

Az emlékezés fejlesztésére magasan a legjobb módszer az álomnapló vezetése.

Ennél a lépésnél a legfontosabb dolog a konzisztencia. Tehát, hogy minden egyes nap ébredés után leírd, hogy mit álmodtál. Akkor is ha egyáltalán semmire nem emlékszel vagy akkor is ha csak egy egy-két szavas emlék foszlányt tudsz aznap leírni.

Azáltal, hogy ezt minden nap csinálod, arra kondícionálod az agyad, hogy figyeljen az álmaidra, mert fontosak a számodra. Idővel el fogsz jutni odáig, hogy egész oldalakat tudsz majd megtölteni az álmaiddal, onnan, hogy nem nagyon emlékszel semmire. A kulcs a konzisztencia és a kitartás.

Ha már van álomnaplód, amit rendszeresen vezetsz, akkor jöhet a következő lépés.

3. Lépés: Technikák elsajátítása

Készítettem egy ingyenes E-BOOK-ot a tudatos álmodás 5 leghatékonyabb módszeréről, amiben részletesen bemutatom az egyes technikákat, és lépésről-lépésre gyakorlati lépéseken keresztül magyarázom el a gyakorlásukat. Ezt itt le is tudod tölteni.

E-Book borítókép, a tudatos álmodás 5 technikájáról

5 Leghatékonyabb módszer a tudatos álmodáshoz

N

5 különböző módszer az első sikeres tudatos álmodhoz

N

Részletes leírások az egyes technikákról

N

Gyakorlatias, követhető lépések

N

Örökös hozzáférés

A technikák között különböző direkt és indirekt módszerek is megtalálhatóak, viszont a legalapvetőbb és mindenki számára elengedhetetlen technika a valóság tesztelés. Ez annyit jelent, hogy napjában 20-30-szor random időpontokban megkérdezed magadtól, hogy most éppen álmodsz-e. Ezt megteheted úgy, hogy befogod az orrod és megnézed, hogy tudsz-e levegőt venni, vagy megszámolod hány ujjad van a kezeden, vagy egyszerűen csak megállsz és megvizsgálod a környezeted, hogy hol vagy, hogyan kerültél ide.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy mindenki máshogy működik, mindenkinek más technika válik be. Ezért azt javaslom, hogy nézd végig az összes technikát, próbáld ki mindegyiket, aztán válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat, amivel a legtöbbet gyakorolsz. Emellett pedig próbálgasd a többit is, hátha a változatosság hoz majd sikert.

E-Book borítókép, a tudatos álmodás 5 technikájáról

5 Leghatékonyabb módszer a tudatos álmodáshoz

N

5 különböző módszer az első sikeres tudatos álmodhoz

N

Részletes leírások az egyes technikákról

N

Gyakorlatias, követhető lépések

N

Örökös hozzáférés

A Tudatos Álmodás Előnyei és Veszélyei

Ha eddig nem hoztam volna meg eléggé a kedved, hogy elkezdj foglalkozni a tudatos álmodással, akkor újra szeretném kiemelni az egésznek az előnyeit, és megerősíteni benned, hogy érdemes foglalkozni vele.

A tudatos álmodás előnyei:

– Hasznosíthatod azt a RENGETEG időt, amit az életed során alvással, álmodással töltesz (kb. 25 év!)
– Hozzáférsz a tudatalattidhoz, minden eddiginél mélyebben ismerheted meg önmagad
– Segítheted múltbéli traumák feldolgozását
– Gyakorolhatsz képességeket (sport, nyilvános beszéd, kreatív alkotás, szociális készségek stb.)
– Átélhetsz szórakoztató, izgalmas élményeket
– Csökkentheted a stresszt és a rémálmok gyakoriságát
– Fejleszti a kreativitásod és a hosszútávú memóriád
– Végtelen belső utazás

Ha a cikk végére felkeltettem az érdeklődésedet, és úgy döntöttél szeretnél foglalkozni a témával, akkor azt gondolom fontos beszélnünk egy kicsit a tudatos álmodás „veszélyeiről” is.

A tudatos álmodás veszélyei:

Az első és legfontosabb dolog, amit ezen belül tudni kell, hogy létezik egy jelenség, amit úgy hívnak, hogy alvási paralízis.

Az alvási paralízis azt jelenti, hogy az agyad leblokkolja, „lebénítja” a tested, mielőtt belépsz egy álomba. Erre azért van szükség, hogy a tested ne csinálja meg azokat a dolgokat, amiket álmodban csinálsz. Tehát lényegében, hogy ne kezdj el csapkodni, kapálózni.

Ezen a folyamaton minden éjjel keresztül megyünk, csak általában tudattalanul.

Tudatos álmodók, illetve tudatos álmodással foglalkozók esetében gyakran előfordul, hogy túl gyorsan ébred fel az agyuk egy álomból, vagy ébrednek bele a REM fázisba.

Ilyenkor az történik, hogy az agyad már felébredt, de a tested még nem, tehát normál tudatállapotban arra ébredsz, hogy nem tudsz mozogni, se beszélni, de még nagy levegőt venni sem.

Ekkor az agy megpróbál magyarázatot találni arra, hogy miért vagy lebénulva, és ennek a következménye gyakran valami nagyon félelmetes hallucináció. Ezzel próbálja az agy gyorsan cselekvésre ébreszteni a testet és felébreszteni a bénultságból.

Az alvás paralízis azonban nem szükségszerűen csak rossz élmény lehet, ha valaki felkészülten tapasztalja meg. Akkor is lehet ijesztő az élmény, de ha tudatosan vagyunk jelen benne, akkor jóval könnyebb kezelni.

Mindemellett pedig az alvásparalízis megszakítására is léteznek különböző technikák, így ha mindenképpen szeretnénk kikerülni ebből a helyzetből, akkor erre is van lehetőség.

Gyakran fel szokott merülni még kérdésként, hogy nem lehet-e függővé válni a tudatos álmodástól.

Jogos a kérdés, hiszen ha van egy világ, ahol bárki lehetsz, bármit megtehetsz, akkor miért akarnál a valóságban lenni?

Tudomásom szerint erre nincsen bizonyíték, hogy valaki „tudatos álmodás függő” vagy annyira elszakadt volna a valóságtól, hogy csak az álmainak él. Hiszen akárhogy is nézzük a való élet eseményei minden esetben prioritást élveznek, és az álomvilágunk is annak a következménye lesz. Tehát ha valaki egy rossz élethelyzetből menekülni szeretne az álmai világába, annak ott is vissza fognak köszönni a megoldatlan problémái.

A tudatos álmodás egy eszköz, hogy többé, teljesebbé váljunk emberként, így véleményem szerint, aki megtanulja és rendszeresen magas szinten űzi, az hasznára fordítja az életében.

Tudatos Álmodás Online Tréning

Ha úgy döntöttél mindenképpen szeretnéd megtanulni a tudatos álmodást és szeretnéd az életed részévé tenni, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe az online videós tanfolyamomat.

A tréningben 3 hónap alatt lépésről lépésre végigvezetlek a tudatos álmodás elsajátításának a folyamatán, és napról napra gyakorlati lépéseken keresztül haladhatsz előre.

A tréning 100%-ban online, ami lehetővé teszi, hogy a saját tempódban haladj, és dolgozd fel az anyagokat.

A tréningben mindent biztosítok a számodra, hogy 3 hónap múlva képes legyél rendszeresen tudatos álomba lépni. Ennél elképzelhető, hogy jóval hamarabb is lesznek sikerélményeid, de amint már korábban is említettem, a kulcs a konzisztencia.